Wat is conversie optimalisatie?

Door Diego Nijboer gepost op november 6, 2021

Conversie optimalisatie (CRO = Conversion Rate Optimization) is het proces waarbij je het percentage gebruikers dat een gewenste actie op een website uitvoert verhoogt. Gewenste acties kunnen zijn: het kopen van een product, het klikken op 'toevoegen aan winkelwagen', het aanmelden voor een dienst, het invullen van een formulier of het klikken op een link. Als uw conversieratio 10% is, betekent dit dat van elke 100 bezoekers van uw website, 10 mensen de gewenste actie ondernemen (hier iets kopen).

Hoe werkt conversie optimalisatie?

In dit gedeelte wordt besproken wat conversie-optimalisatie is en hoe dit bereikt kan worden door technieken zoals A/B-testen te gebruiken. Je begint met Conversie optimalisatie door te zorgen dat je website de juiste data verzameld, zo worden er bijvoorbeeld heatmaps aangemaakt. Met een website heatmap krijg je inzage in waar de website bezoekers klikken, hoe ver ze scrollen, wat ze wel zien en wat ze niet zien.

Het helpt bij het identificeren van de wijzigingen die kunnen worden aangebracht om de conversieratio van een bepaalde webpagina te verbeteren. Je wilt namelijk weten wat zowel de pijn punten van de website zijn, wat goed werkt en waar de potentiële klanten afhaken.

Deze data kun je vervolgens gebruiken om wijzigingen in de website te testen. Met A/B testen ben je als het ware op de helft van je bezoekers een nieuwe wijziging van de website aan het testen. Dit kunnen subtiele wijzigingen zijn als bijvoorbeeld een andere kleur knop of de opmaak veranderen. Maar ook grote veranderingen zoals de structuur van de website veranderen. Het voordeel van grote veranderingen testen is dat de resultaten veel sneller te zien zijn.

Doordat je veel data krijgt (zoals het conversie ratio van beide versies van de website), kun je daarna zien of de wijziginging voor meer conversies gezorgd hebben. Als de test succesvol was en het betere resultaten oplevert, voer je de wijzigingen door en op die manier ben je steeds bezig met het verder verbeteren van de website.

Hoe verhoog je het conversie ratio?

Het optimaliseren van de conversieratio van uw website kan door verschillende strategieën toe te passen. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Verander het ontwerp of de lay-out van de pagina om deze aantrekkelijker te maken - mensen blijven eerder op de pagina en converteren dus als ze de pagina aantrekkelijk vinden.
  2. Verbeter uw bestemmingspagina's zodat ze bieden wat mensen willen. Als u bijvoorbeeld schoenen verkoopt, wilt u misschien maattabellen leveren en foto's laten zien van tevreden klanten die schoenen dragen, zodat potentiële klanten kunnen zien hoe ze passen bij de doelgroep van uw bedrijf.
  3. Maak een e-mailmarketingcampagne die is gericht op mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn in wat u te bieden heeft - hierdoor kunt u specifiek contact opnemen met de mensen die een specifieke wens hebben.

Voor de beste resultaten is conversie optimalisatie vaak een vorm van de gebruikers ervaring te verbeteren door goed gebruik te maken van de data uit de A/B tests en heatmaps.

Hoe effectief is conversie optimalisatie?

Het is moeilijk om te voorspellen hoe effectief een test gaat zijn, niet elk experiment gaat resultaten opleveren. Maar door er mee bezig te zijn kom je vanzelf dingen tegen die wel aan slaan.

Conversie optimalisatie werkt het beste op websites die redelijk wat bezoekers per maand krijgt, hoe meer bezoekers je krijgt, hoe meer data je ook kunt ontvangen waar je wat mee kunt doen.

Reken voorbeeld

Als een website bijvoorbeeld 2000 bezoekers per maand krijgt en het conversie ratio is 5%, dat zou betekenen dat er 0.05 x 2000 = 100 conversies per maand plaats vinden.

Bij elke procent groei het in conversie percentage, zou dat in dit voorbeeld 20 extra conversies per maand opleveren.

Hoe meer bezoekers een website heeft, hoe meer inkomsten het bedrijf misloopt als zij nog niet aan conversie optimalisatie doen.


Bent u benieuwd naar hoe wij dit doen of bent u op zoek naar een conversie specialist? Plan een meeting in om de mogelijkheden te bespreken!

Artikel geschreven door Diego Nijboer
Tijdens mijn studententijd heb ik mijzelf geprobeerd zoveel mogelijk te ontwikkelen, niet alleen door te studeren, maar ook door veel nevenactiviteiten, cursussen en ervaring op te doen. Naast mijn studie heb ik aan veel verschillende projecten gewerkt, ik heb veel werkervaring opgedaan bij verschillende bedrijven waar ik enorm ben gegroeid, en vervolgens ben ik vanuit passie met dit bedrijf begonnen.

Diego Nijboer

Oprichter & Developer bij LightSpeed-IT
Wilt u op de hoogte blijven van de laatste tips en artikelen? Hier kunt u zich inschrijven voor de wekelijkse nieuwsbrief!

Deze artikelen vind u misschien ook interessant:

Wilt u samenwerken?

Vertel ons over uw wensen en wij laten u geheel vrijblijvend weten wat wij voor u kunnen betekenen.
Als u contact opneemt informeren wij u graag geheel vrijblijvend over de mogelijkheden.
laptop-phonerocketcodearrow-downlayers