Vijf procent? Tien?
Weet u dit niet?
Een conversieratio van 5% betekent dat van elke 20 bezoekers naar uw site, 19 bezoekers de website verlaten zonder iets te kopen.
Om uw omzet van uw website te verdubbelen zou u dus naar een conversie percentage moeten groeien van 10%. Wat neerkomt op:
2 op de 20 website bezoekers die een aankoop doen op uw website.
Bekijk het op een andere manier: om uw conversieratio te verdubbelen,
kunt u bijvoorbeeld uw conversie ratio op de volgende plekken te verbeteren:
(Het cijfer is hier 19%, niet 25%, omdat elke percentuele groei meer oplevert bij eerdere verbeteringen.)
Wij gaan er in dit voorbeeld van uit dat het aantal bezoekers gelijk blijft, maar dit kan natuurlijk ook nog groeien!
Wilt u meer weten over Conversie Optimalisatie?
Lees hier over: Wat conversie optimalisatie inhoudt.
Deze getallen klinken misschien ontmoedigend, maar om het conversie ratio van uw landings pagina te verhogen met bijvoorbeeld 19%:
Is slechts een verbetering van 1,76% op tien aspecten van uw website pagina al genoeg.
Deze verbeteringen zouden bijvoorbeeld kunnen zijn:
Door een goed inzicht te krijgen in wat uw bezoekers doen op uw website, waar ze afhaken en wanneer ze besluiten iets te kopen. Kunnen wij nog betere vervolg experimenten bedenken die wat op zouden kunnen leveren.
Met conversie optimalisatie testen wij vervolgens potentiële verbeteringen, de helft van de bezoekers krijgt de oude versie te zien, en de andere helft van de bezoekers een nieuwe versie.
Als blijkt dat er bij de nieuwe versie een verschil te zien is in aankopen of offerte aanvragen, dan voeren wij die wijziging door. Om vervolgens zo naar een steeds succesvollere website te werken.
Wilt u ook aan de slag met uw Conversie Ratio? Plan geheel vrijblijvend een meeting in om de mogelijkheden voor uw website te bespreken.
Conversie optimalisatie (CRO = Conversion Rate Optimization) is het proces waarbij je het percentage gebruikers dat een gewenste actie op een website uitvoert verhoogt. Gewenste acties kunnen zijn: het kopen van een product, het klikken op 'toevoegen aan winkelwagen', het aanmelden voor een dienst, het invullen van een formulier of het klikken op een link. Als uw conversieratio 10% is, betekent dit dat van elke 100 bezoekers van uw website, 10 mensen de gewenste actie ondernemen (hier iets kopen).
In dit gedeelte wordt besproken wat conversie-optimalisatie is en hoe dit bereikt kan worden door technieken zoals A/B-testen te gebruiken. Je begint met Conversie optimalisatie door te zorgen dat je website de juiste data verzameld, zo worden er bijvoorbeeld heatmaps aangemaakt. Met een website heatmap krijg je inzage in waar de website bezoekers klikken, hoe ver ze scrollen, wat ze wel zien en wat ze niet zien.
Het helpt bij het identificeren van de wijzigingen die kunnen worden aangebracht om de conversieratio van een bepaalde webpagina te verbeteren. Je wilt namelijk weten wat zowel de pijn punten van de website zijn, wat goed werkt en waar de potentiële klanten afhaken.
Deze data kun je vervolgens gebruiken om wijzigingen in de website te testen. Met A/B testen ben je als het ware op de helft van je bezoekers een nieuwe wijziging van de website aan het testen. Dit kunnen subtiele wijzigingen zijn als bijvoorbeeld een andere kleur knop of de opmaak veranderen. Maar ook grote veranderingen zoals de structuur van de website veranderen. Het voordeel van grote veranderingen testen is dat de resultaten veel sneller te zien zijn.
Doordat je veel data krijgt (zoals het conversie ratio van beide versies van de website), kun je daarna zien of de wijziginging voor meer conversies gezorgd hebben. Als de test succesvol was en het betere resultaten oplevert, voer je de wijzigingen door en op die manier ben je steeds bezig met het verder verbeteren van de website.
Het optimaliseren van de conversieratio van uw website kan door verschillende strategieën toe te passen. Hier zijn enkele voorbeelden:
Voor de beste resultaten is conversie optimalisatie vaak een vorm van de gebruikers ervaring te verbeteren door goed gebruik te maken van de data uit de A/B tests en heatmaps.
Het is moeilijk om te voorspellen hoe effectief een test gaat zijn, niet elk experiment gaat resultaten opleveren. Maar door er mee bezig te zijn kom je vanzelf dingen tegen die wel aan slaan.
Conversie optimalisatie werkt het beste op websites die redelijk wat bezoekers per maand krijgt, hoe meer bezoekers je krijgt, hoe meer data je ook kunt ontvangen waar je wat mee kunt doen.
Als een website bijvoorbeeld 2000 bezoekers per maand krijgt en het conversie ratio is 5%, dat zou betekenen dat er 0.05 x 2000 = 100 conversies per maand plaats vinden.
Bij elke procent groei het in conversie percentage, zou dat in dit voorbeeld 20 extra conversies per maand opleveren.
Hoe meer bezoekers een website heeft, hoe meer inkomsten het bedrijf misloopt als zij nog niet aan conversie optimalisatie doen.
Bent u benieuwd naar hoe wij dit doen of bent u op zoek naar een conversie specialist? Plan een meeting in om de mogelijkheden te bespreken!